5.11.2024
Tarvitsemme lisää venäjän kielen taitoisia toimittajia
Yleisradion toimittaja Viivi Berghem sai Juhlarahaston tukea venäjän kieliopintoihinsa.
“"Venäjää ei voi ymmärtää järjellä, siihen voi vain uskoa." Tämä Fjodor Tjuttševin 1860‑luvulla muotoilema ajatus Venäjästä mystisenä ja käsittämättömänä mahtina ei resonoi omassa ajattelussani. Uskon, että Venäjää voi ymmärtää, kun siihen perehtyy tarpeeksi syvällisesti.
Venäjä on ollut intohimoni ja keskeinen kiinnostuksenkohteeni jo yli 25 vuoden ajan. Erikoistuin opinnoissani ja myöhemmin ammatillisesti Venäjään ja Itä‑Eurooppaan.
Kiinnostukseni Venäjää sekä sen kieltä ja kulttuuria kohtaan alkoi jo nuorena. Opiskelin ensimmäistä kertaa venäjää vuonna 1999 Moskovassa, minkä jälkeen jatkoin opintoja Helsingin yliopiston kielikeskuksessa. Yliopistolla suoritin venäjän opintoja laajan sivuaineen verran.
Kun Vladimir Putin nousi valtaan vuonna 2000, seurasin, kuinka venäläinen kansalaisyhteiskunta ja riippumaton journalismi joutuivat vuosi vuodelta yhä ahtaammalle. Putinin hallinnon aikana valtio on kohdistanut väkivaltaa erityisesti oppositiopoliitikkoihin ja toimittajiin, joista monet ovat joutuneet kyseenalaisin perustein vankeuteen, kokeneet väkivaltaa tai jopa menettäneet henkensä. Tämä kaikki kauheus saavutti lakipisteensä Venäjän laajentaessa sotaa Ukrainassa helmikuussa 2022.
Työhöni ulkomaantoimittajana kuuluu myös Ukraina. Vaikka monet aiemmin venäjää äidinkielenään puhuneet ukrainalaiset ovat siirtyneet käyttämään ukrainaa, venäjän kieli on yhä merkityksellinen Ukrainassa.
Asuimme perheeni kanssa Kiovassa laajamittaisen sodan kynnyksellä helmikuussa 2022. Tuolloin olin työvapaalla Ylestä ja työskentelin EU:n siviilikriisinhallintamissiossa strategisen viestinnän neuvonantajana. Perheeni evakuoitiin Suomeen kymmenen päivää ennen sodan alkamista, ja sodan laajeneminen oli meille myös henkilökohtaisella tasolla järkyttävä kokemus.
Sodan käynnistyttyä olen keskittynyt Ylen Ulkolinjassa Ukrainaa käsitteleviin aiheisiin. Tein äskettäin kolmen viikon kuvausmatkan Ukrainaan, ja valmisteilla on dokumentti haavoittuneesta sotilaasta. Tarinamme päähenkilö Oleh menetti sodassa jalkansa ja joutuu rauhan palattua rakentamaan elämänsä täysin uudelleen.
Tämänhetkisessä maailmantilanteessa on tärkeämpää kuin koskaan, että toimittajat kertovat myös Venäjän tapahtumista. Venäjä ei ole yhtä kuin Putin.
Venäjällä riippumaton media on tukahdutettu, mikä on vaikeuttanut objektiivisen tiedon saamista. Siksi käytän paljon avoimia lähteitä tiedonhankinnassa.
Juhlarahaston myöntämä tuki kieliopintoihini on ollut merkittävä apu kielitaitoni syventämisessä. Näin pystyn hyödyntämään avoimia lähteitä syvällisemmin ja palvelemaan Ylen yleisöjä laadukkaasti ja monipuolisesti.
Tarvitsemme lisää venäjän kielen taitoisia toimittajia. Kehotan lämpimästi kollegoita ja journalismin opiskelijoita hakemaan Juhlarahaston apurahaa kieliopintoihin!"